RIP Leon Mokuna

RIP Leon Mokuna

KAA Gent meldt met diepe droefenis dat de Gentse voetballegende Léon Mokuna vannacht is overleden op 90-jarige leeftijd. 

UPDATE:  Léon Mokuna wordt op vrijdag 7 februari begraven. De plechtigheid vindt plaats om 10u in de Sint-Vincentiuskerk in Evere.
 

Wie dat wenst kan zijn medeleven betuigen aan de familie. De berichten worden na de plechtigheid aan de familie overhandigd.

Betuig hier uw medeleven 

Voorloper in alles

Léon Mokuna was in alles baanbrekend. Hij was de eerste Congolees die in Europa ging voetballen door zich in 1954 aan te sluiten bij Sporting Clube de Portugal uit Lissabon. Hij was de eerste Afrikaanse voetballer in België toen hij zich in 1957 aansloot bij het toenmalige La Gantoise en hij was tevens de eerste Afrikaanse voetballer bij de Belgische nationale ploeg

Bij de UEFA-Cup confrontatie tussen KAA Gent en Sporting Lissabon op 4 november 2010 werd Mokuna dan ook geeërd door beide clubs. 

Léon "Trouet" Mokuna

Mokuna werd geboren in Leopoldstad (het huidige Kinshasa) in Belgisch Congo. Als jonge knaap etaleerde hij een groot talent voor voetbal. Zijn grootste troef daarbij was zijn harde schot. Hij werd opgemerkt door de Belgische missionaris Raphaël de la Kéthulle, die hem vervolgens aansluit bij AS Vita Club de Kinshasa. Het is daar dat hij zijn bijnaam "Trouet" krijgt. Hij zou indertijd immers een penalty zo hard binnengeschoten hebben dat de bal los door de netten ging. Een legende was geboren.

Mokuna werd international, speelde mee in verscheidene wedstrijden tegen Europese ploegen en maakte daarbij vaak indruk op de tegenstanders. Zo ook tegen Sporting Lissabon. De ploeg was op toernee door Angola en maakte een ommetje langs Leopoldstad. Na de wedstrijd zocht de Portugese ambassadeur contact met Mokuna en regelde hij een transfer naar Portugal. Na verloop van tijd voelde Léon zich, ondanks een mooi loon, niet meer gelukkig in de Portugese hoofdstad en keerde terug naar Congo. Hij speelde er enkele wedstrijden tegen de toenmalige Belgische topclubs en raakte opnieuw in hun belangstelling.  Ondanks verregaande interesse van Anderlecht en Union Sint-Gilles overtuigde de gerenommeerde sportjournalist Bob Deps Mokuna dat de Gantoise de voor hem meest geschikte ploeg was. En zo geschiedde.

Léon en de Gantoise

Leon kwam in 1957 aan in Gent met een voetbalploeg uit het huidige Kinshasa, Congo. Ze speelden een wedstrijd tegen onze club en wonnen die uiteindelijk met 3-4. Leon werd de ster van dag. Hij scoorde maar liefst 3 van de 4 doelpunten. La Gantoise besloot Leon te kopen. Daarmee werd hij de eerste Afrikaanse speler in de Belgische competitie. Hij groeide uit tot een fenomeen. Twee jaar na zijn komst werd hij topscorer voor onze club met maar liefst 17 goals. Het jaar daarop verzilverde hij alweer de titel van topscorer. Na vier jaar bij KAA Gent maakte hij in 1961 de overstap naar KSV Waregem en Kortrijk waar hij zijn carrière beëindigde. Na zijn actieve spelerscarrière keerde Mokuna nog even terug naar Congo om er bondscoach te worden maar hij vestigde zich daarna definitief in het Gentse.

Léon Mokuna was nog verscheidene malen te gast bij de club, o.a. bij het afscheid van het Ottenstadion in 2013 (waar bovenstaande foto werd genomen door onze toenmalige clubfotograaf). In december 2018 was hij ook te gast bij de presentatie van De Gantoise. 101 Sterke verhalen over Buffalo’s’ in de Ghelamco Arena. Als eerste Afrikaanse speler staat hij gegrift in de geschiedenis van de club. In het boek vertelt hij enthousiast enkele anekdotes over zijn tijd bij zijn Gantoise. Léon Mokuna kreeg uiteraard ook een eigen onderdeel in het boek ter ere van het 150-jarige bestaan van KAA Gent: "Gantoise 150 – 101 indianenverhalen" 

Léon Mokuna is een Gents voetbalicoon en zal door de club altijd gekoesterd worden. KAA Gent is trots dat Léon Mokuna als één van de eerste Afrikaanse voetballers in België, voor altijd met de club verbonden zal zijn.

KAA Gent, kleurrijk sinds Léon Mokuna! 

We maken uitzonderlijk gebruik van de weinige artikels die over hem verschenen en geven hierbij een interview mee van Sport/Voetbalmagazine-hoofdredacteur Jacques Sys dat in mei 2010 in Knack verscheen. Met uitdrukkelijke dank aan Knack en uitgeverij Roularta. 

"Ik was een soort circusattractie" - Jacques Sys, Knack 7.05.201.